KUNDTJÄNST · ÖPPET ALLA HELGFRIA VARDAGAR KL 8-17 · [email protected] ·  010-155 10 00

Ordlista

Vi använder oss många olika termer som kan vara krångliga att hålla reda på. Som tur är så har vi samlat en ordlista med förklaringar av de termer som kan vara bra att förstå när du beställer av oss.

Vi har också en komplett FAQ med de vanligaste frågorna som vi får, samt svar på dessa.

Hittar du inte det du söker är du alltid välkommen att kontakta vår kundtjänst på tel. 010-155 10 00 eller [email protected].

Brodyr

Brodyr är en snygg märkningsmetod för textil där motivet sys fast direkt på produkten. Brodyr passar väldigt bra på material där tryck inte fäster tillräckligt, eller om man vill göra en väldigt hållbar märkning.

CMYK

CMYK står för Cyan, Magenta, Yellow och Key color (svart). Dessa fyra färger kallas primärfärger och används i kombination med varandra vid 4-färgstryck. När olika primärfärger trycks tillsammans bildas olika nyanser vilket tillåter alla typer av motiv.

När du skickar in ett original till oss som skall färgtryckas, kolla så att färgerna är inlagda som CMYK i filen, eller be vår kundtjänst om hjälp med detta.

Digitaltryck

Digitaltryck görs i en avancerad skrivare som printar direkt på produkten (likt en vanlig skrivare man har på ett kontor). Med digitaltryck kan man trycka bilder och fotorealistiska motiv som inte är möjliga med enkelt färgtryck.

Doming

Doming, eller kupoldekaler, är ett smidigt sätt att sätta märkning på olika typer av produkter. Motivet trycks i ett rutnät på ett självhäftande pappersark och täcks sedan av ett skyddande lager i mjuk plast. Detta skapar en 3D-effekt i motivet som man sedan kan klistra fast på produkten.

Embossing

Embossing är en tryckmetod som görs på bl a läderprodukter, tjockare textiler och andra produkter som är formbara. En stämpel skapas efter önskat motiv och därefter trycks stämpeln extremt hårt mot produkten. Resultatet blir ett elegant nedsänkt motiv.

Friläggning

Friläggning är konsten att göra så att ett objekt i en bild separeras från bakgrunden. Ett vanligt exempel är våra produktbilder här på hemsidan där bakgrunden bakom produkterna är färgade helvita.

Korrektur

Korrektur är den digitala skiss där vi visar produkten, tryckets storlek samt placering av logotyp eller motiv. Korrektur skickas alltid till dig innan produktion och måste alltid godkännas för att undvika missförstånd eller fel på en tryckt produkt. Är du inte nöjd så är det enkelt för oss att göra ändringar i ett korrektur.

Lasergravyr

Lasergravyr är en elegant märkning som tillämpas på metaller. Lasern etsar bort valda delar av metallen och skapar en enfärgad effekt på produkten.

Original

Original är ett underlag för tryck. Detta kan t.ex. vara filen som innehåller motivet som ni vill trycka på en produkt.

Plotter

En plotter är en skrivare som skriver ut vektorgrafik. I stället för att som en vanlig skrivare som använder sig av en bläckstråle eller toner, skriver en plotter ut efter informationen som finns i vektorgrafiken och skär sedan ut motivet som sedan blir applicerbart på produkten.

PMS

PMS är ett färgsystem med internationell standard. Med en bestämd PMS-färg vet man att det alltid är samma färg som kommer tryckas, oavsett om det är en piké vi trycker i Linköping, en handduk i Portugal eller ett USB-minne i Asien. Alla använder PMS-systemet. I Sverige brukar vi kalla färgerna som anges i PMS för en dekorfärg.

Repeat

Repeat betyder att vi gör ytterligare en beställning på produkter med samma märkning och design som du tidigare beställt.

Screentryck

Screentryck är den vanligaste typen av tryck på textila produkter. För att göra ett screentryck behövs en mall (schablon) där motivet som ska tryckas skapas med en utstansning i mallen. Färg dras sedan över mallen och fastar på rätt plats. För varje färg som ska tryckas behövs en unik utstansad mall.

Startkostnad/Schablon/Kliché

Olika termer som har samma innebörd; En engångskostnad för ert tryck som tillkommer för att bland annat ställa in tryckmaskiner, blanda färger och andra manuella saker som krävs innan trycket på din produkt kan börja. Räkna med att fler är en startkostnad kan tillkomma vid mer avancerade tryck eller vid flera tryckpositioner.

Tampotryck

Tampotryck är den vanligaste typen av märkning på hårda produkter. En silikonkudde hämtar upp det utskrivna trycket och monterar sedan dit den på den tilltänkta profilprodukten. Varje färg trycks var för sig och det är därför det kostar mer desto fler färger som skall tampotryckas.

Transfertryck

Transfertryck är ett tryck där motivet värms fast under hög temperatur. Motivet skrivs först ut direkt på en pappersbärare och värms sedan på varje produkt med en maskin. På detta sätt kan man enkelt lagerföra sina transfertryck och värma på dem efter beställning.

Utfall/Bleed

Ett utfallande motiv kan vara bra att i ditt original om du önskar t ex papperstrycksaker och vill undvika en vit ram mellan motivet och papprets kant. Motivet placeras en extra bit utanför sidformatets kanter (vanligtvis 3 mm i varje riktning) och beskärs sedan till rätt sidformat i slutprodukten.

Vektorgrafik

Vektorgrafik byggs upp av linjer, kurvor och punkter som förhåller sig till varandra via matematiska förhållanden. Detta tillåter ett motiv i vektorgrafik att förstoras så oändligt mycket, utan att kvalitén försämras. De banor (linjer, kurvor, punkter) som finns i en vektoriserad logo tillåter oss att t.ex. använda dessa linjer när våra maskiner ska producera något med eran logo. Ett bra exempel är våra skärmaskiner som följer dessa banor för att skapa ett motiv. Vektorgrafik sparas oftast i filformaten .EPS, .PDF eller .AI.

VILKEN TYP AV PRODUKT SÖKER DU?

Miljö

Ekologiskt, FairTrade och rättvist. Våra mest miljövänliga trycksaker hittar du här.

Budget

Trycksaker och produkter som är en del av det mest prisvärda i vårt sortiment.

Exklusiv

Upplev vardagslyx med vårt lite dyrare sortiment med extra hög kvalité.

Favorit

Sortimentet med våra personliga favoriter och som vi vet är väldigt omtyckta av våra kunder.

Express

Bråttom? Här hittar du produkter som går att få med extra snabb leverans inom 7 arbetsdagar.

icon box image

Om oss

Läs mer om WDP | Profilservice.se, vår företagshistoria, mål och visioner.

Varför WDP | Profilservice.se?

Vad är det som vi gör oss unika? Läs mer om våra främsta styrkor här.

Medarbetare

Hitta kontaktuppgifter till oss som jobbar på WDP | Profilservice.se.

Kundtjänst

Vi har öppet helgfria vardagar kl 8-17. Ring oss på 010-155 10 00 eller maila [email protected]