ALLTID KORREKTUR · STOR UTSTÄLLNING · SNABBA LEVERANSER · info@profilservice.se ·  010-155 10 00

Ordlista

I vår vardag använder vi många ord och facktermer som våra kunder inte har full koll på. Nedan har vi summerat de vanligaste uttrycken och orden inom tryck och förklarat dem.

Original

I vår värld är ett original underlaget för tryck. Detta kan t.ex. vara filen som innehåller motivet ni vill trycka på en rollup.

PMS/Pantone

PMS är ett färgsystem med internationell standard. Med en bestämd PMS färg vet man att det alltid är samma färg som kommer tryckas, oavsett om det är en piké vi trycker i Linköping, en kasse i Rumänien eller ett USB minne i Kina. Alla använder PMS-systemet. I Sverige kallar vi färgerna som anges i PMS för en dekorfärg.

CMYK

CMYK står för cyan, magenta, yellow och key color (svart). Dessa fyra färger kallas primärfärger och används i kombination vid 4-färgstryck. När olika rastertoner trycks i samband med varandra bildas olika nyanser vilket tillåter alla motiv. När du skickar in ett original till oss som skall CMYK tryckas, kolla så att färgerna är inlagda som CMYK i filen, eller be oss kolla på det.

DPI

DPI är ett mått som beskriver hur många färgprickar per tum som är möjligt i ett tryck. När vi t.ex. trycker en stor mässvägg i tyg är det inte lika hög DPI som det är på ett papperstryck. Detta är bra att veta när man gör ett original, så man inte gör en onödigt stor fil.

Vektorgrafik

Vektorgrafik byggs upp av linjer, kurvor och punkter som förhåller sig till varandra via matematiska förhållanden. Detta tillåter ett motiv i vektorgrafik att förstoras så oändligt mycket, utan att kvalitén försämras. De banor (linjer, kurvor, punkter) som finns i en vektoriserad logo tillåter oss att t.ex. använda dessa linjer när våra maskiner ska producera något med eran logo. Ett bra exempel är våra skärmaskiner som följer dessa banor för att skapa ett motiv. Vektorgrafik sparas oftast i filformaten .EPS, .PDF eller .AI.

Startkostnad - schablon

Detta är en engångskostnad för ert tryck. Det står för en inställning i tryckmaskinen. En kliché och schablon är ett annat ord för startkostnad. Det betyder att en unik tryckplåt/mall är framtagen för ert tryck. En schablon tas fram för varje vald tryckfärg. Schablonen är en tunn polyesterväv som är fastspänd i en ram. Motivet som ska tryckas skapas med ett genomsläpp i schablonen. När färg dras över väven kommer det endast färg där man öppnat schablonen. Schabloner används vanligtvis vid screentryck.

Korrektur

Detta är en digital skiss där vi visar produkten, tryckets storlek och placering av logo/reklambudskapet. Korrektur skickas alltid innan produktion och måste alltid godkännas av er för att undvika missförstånd. Är du inte nöjd över något så ändrar vi det här.

Repeat

Det betyder att vi gör ytterligare en beställning på produkter med tryck som ni tidigare beställt, med samma tryck.

Tampotryck

Tampotryck är den vanligaste typen av märkning på hård produkter. Det är t.ex. med tampotryck de flesta pennor märks. För att kunna starta en produktion med tampotryck behövs en kliché. En silikonkudde “hämtar upp” trycket på klichén och trycker sedan dit den på den tilltänkta profilprodukten. Varje färg trycks var för sig, det är därför det kostar med desto fler färger som skall tampotryckas.

Screentryck

Screentryck är den klassiska typen av textil produktmärkning. För att göra ett screentryck behövs en schablon. Schablonen är en tunn polyesterväv som är fastspänd i en ram. Motivet som ska tryckas skapas med ett genomsläpp i schablonen. När färg dras över väven kommer det endast färg där man öppnat schablonen. På så sätt fastar rätt färg på rätt plats. För varje färg som ska tryckas behövs en ny schablon.

Brodyr

Brodyr är en elegant märkningsmetod där motivet sys fast direkt på produkten. För att göra en brodyr krävs ett mönsterkort. Mönsterkortet är en programmering, så att brodyrmaskinen vet hur stygnen ska gå. Brodyr passar väldigt bra på material där tryck inte fäster tillräckligt, eller om man vill göra en extremt beständig märkning.

Transfertryck

Transfertryck är ett tryck där motivet värms fast. Metoden fungerar ungefär som ett screentryck, men istället för att trycka motivet direkt på ett plagg så trycks det på en pappersbärare. På detta sätt kan man “lagerföra” sina tryck och värma på dem när man får behov. Bäraren med trycket läggs sedan på produkter som ska transfertryckas, och i våra maskiner fästs trycket dit med högt tryck och en mycket hög temperatur. När man vill ha enastående tryckkvalité på textilprodukter rekommenderar vi transfertryck.

Lasergravyr

Lasergravyr är en elegant märkning som tillämpas på metaller. Lasern tar bort det översta lagret av metall, och släpper fram det som döljer sig bakom. En svart penna kan t.ex. graveras för att ta bort den övre svarta färger, och släppa fram det metallfärgade materialet som ligger underst.

UV Digitaltryck

Digitaltryck görs i avancerad skrivare som printar direkt på produkten (likt en vanlig skrivare man har på kontoret). Med digitaltryck kan man trycka bilder och motiv som inte är möjliga med tampotryck. Digitaltryck blir i regel inte lika skarpa och beständiga som tampotryck.

Domning

Märkningsmetoden domning är ett smidigt sätt att märka produkter. Logotypen trycks repeterat på ett självhäftande pappersark. När trycken är gjorda läggs ett lager av mjuk plast överst. Detta skapar en 3D-effekt och man kan fästa produkter på allt från pennorna till företagets datorer. Dekalerna kallas även för expoxydekaler, logotypes, ecodomes.

Embossing

Embossing görs med fördel på läderprodukter, tjockare textiler eller andra produkter som är formbara. Ett verktyg skapas efter ert motiv, därefter trycks verktyget med extremt tryck mot produkten som ska märkas. En väldigt elegant och stilrent märkningsmetod.

VILKEN TYP AV PRODUKT SÖKER DU?

Miljö

Ekologiskt, FairTrade och rättvist. Våra mest miljövänliga trycksaker hittar du här.

Budget

Trycksaker och produkter som är en del av det mest prisvärda i vårt sortiment.

Favorit

Sortimentet med våra personliga favoriter och som vi vet är väldigt omtyckta av våra kunder.

Express

Bråttom? Här hittar du produkter som går att få med extra snabb leverans inom 7 arbetsdagar.

Varför profilservice.se?

Vad gör oss unika? Läs mer om våra styrkor!

Så handlar du

En liten guide till köpprocessen på profilservice.se

Behov av hjälp?

Ring gärna en av våra säljare på tel 010-155 10 00 eller maila oss

Besök vår utställning

Här kan du se våra produkter – 700 kvm showroom! Välkommen!